Astrofiz Challenge II

În perioada 28-31 mai 2021, Cercul de Astronomie și Astrofizică din Constanța și Asociația Studenților Fizicieni din Universitatea București vă invită să participați la Astrofiz Challenge. Anul acesta competiția va fi sponsorizată de FUNDAȚIA eMAG PENTRU EDUCAȚIE.

După cum știți, competiția constă în rezolvarea de subiecte similare cu cele întâlnite la olimpiadele de astronomie și astrofizică, având diferite nivele de dificultate. Deoarece ONAA se aproprie, ne dorim ca prin această cale să creștem interesul față de astronomie în rândul elevilor și să vă oferim un antrenament util pentru olimpiada ce se va desfășură în vara aceasta.

Invităm toate cercurile de astronomie din țară să se alăture competiției. Suntem siguri că va ieși ceva interesant!

Programa concursului poate fi consultată aici: https://challenge.astrofiz.ro/programa.pdf

Regulament

Desfășurare

Competiția se desfășoară în perioada 29-34 mai. Participanții pot trimite soluții în intervalul 29 mai, ora 10:00 – 30 mai, ora 14:00. Participanții se vor putea alătura serverului de Discord destinat competiției pentru o comunicare mai eficientă. Invitațiile vor fi trimise prin e-mail până pe data de 29 mai.

Ziua de 31 mai este rezervată corectărilor și contestațiilor. Rezultatele finale se stabilesc până la finalul acestei zile.

Condiții de participare

Competiția este deschisă în special elevilor de gimnaziu și liceu. Participanții se pot înscrie până la termenul limită stabilit, acesta putând fi extins la cererea participanților și cu acordul membrilor din grupul de organizare.

Formularul de înscriere: https://astrofiz.ro/inscriere-astrofiz-challenge-ii/

Categorii: Juniori, Seniori

Subiecte și propuneri

Subiectele vor cuprinde maxim 50 de itemi structurați în 4 secțiuni (Juniori) și 6 secțiuni (Seniori) conform programei. O secțiune poate conține mai multe subiecte. Programa pentru secțiunea Juniori excluse capitolele de Astrofizică și Cosmologie.

Așteptăm propuneri interesante din partea participanților, studenților și profesorilor până pe data de 28 mai, ora 16:00 completând următorul formular: https://astrofiz.ro/propunere-astrofiz-challenge.

Criterii de evaluare a propunerilor trimise:

Propunerile de subiecte trebuie să respecte conținuturile programei.

Propunerile trebuie să includă rezolvări complete, însoțite de barem și numele autorului.

Propunerile trebuie să fie originale.

Propunerile trebuie scrise în limba română. Termenii proveniți din altă limbă (e.g. engleză) vor fi explicați în enunțul problemei.

Este recomandat ca propunerile să fie făcute sub formă de:

 • probleme scurte
 • probleme lungi care să cuprindă mai mulți itemi
 • întrebări tip grilă
 • întrebări cu răspuns multiplu
 • itemi tip adevărat/fals
 • itemi cu răspuns calitativ
 • probleme clasice de analiză a datelor
 • probleme de procesare și analiză a datelor folosind software-uri pentru astronomie

Afișarea rezultatelor și contestații

Afișarea rezultatelor se va face în timpul zilei de luni, 31 mai, ora va depinde în funcție de numărul de participanți ce trimit soluții.

Fiecare participant va avea asociat un cod unic.

Contestațiile se vor face pe subiect. Punctajul stabilit la contestație rămâne definitiv. Contestațiile se depun folosind aceeași adresă de email care a fost utilizată la trimiterea soluțiilor.
Participantul va primi explicații suplimentare de la evaluator în cadrul unei moderări online. Contestațiile se vor desfășura pe serverul Discord al competiției.

5 comments on "Astrofiz Challenge II"

 • Mia Geo spune:

  Cum pot sa ma inscriu pentru a participa la concursul ASTROFIZ CHALLENGE?

  • admin spune:

   Bună seara,

   Nu va exista o înscriere în prealabil. Când elevii vor trimite în formularul de pe site răspunsurile lor, atunci își vor trece si numele. Fiecare elev va intra individual pe site.

 • Mia Geo spune:

  Dupa ce vizualizez subiectele, am la dispozitie un timp limitat de lucru (de exemplu, 2 sau 3 ore), sau pot sa ma gandesc la rezolvare oricat doresc, de sambata de la ora 10:00 pana duminica la ora 18:00?

 • Okta spune:

  Trebuia sa aveti mai multa grija in redactarea subiectelor, in special la juniori( trebuie formulate in romana sau furnizata traducerea-vezi limb darkening) si de cand se dau aceleasi subiecte la juniori si seniori? Nu-i bai dar macar seniorii sa lucreze mai mult, nu ca la judeteana, sa stie doar stelele alfa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *